Kathy Haerden

praktijk voor lichaamsgerichte therapie

Kathy Haerden

praktijk voor lichaamsgerichte therapie

Lichaamsgerichte therapie, een effectieve behandeling van stress

24 Sep 2023

lichaamsgerichte therapie

Wat is stress?

Stress is een gevoel van spanning of druk. Stress is niet per definitie ongezond. Je hebt een bepaalde mate van stress nodig om te kunnen functioneren. We kennen allemaal wel de term ‘gezonde stress’ voor een optreden, examen of andere voor ons spannende situatie.

Stress is een lichamelijke reactie op een gebeurtenis die we mogelijk als ‘gevaarlijk’ ervaren. Onze hersenen zijn continue bezig om te kijken of er gevaar dreigt of niet. Als er geen alarmsignalen komen voelen we geen stress. Als er wel alarmsignalen komen dan ervaren we stress of angst. Kortdurende stress is geen probleem. Ons lichaam herstelt daarna weer snel. Als stress echter langer aanhoudt kan dit leiden tot (lichamelijke) stress symptomen.

Wat zijn de tekenen van stress?

Stress maakt het moeilijk om te ontspannen en kan gepaard gaan met een scala aan emoties, waaronder angst en prikkelbaarheid. Als je gestrest bent, kan je je moeilijk concentreren. Je kan last krijgen van hoofdpijn of andere lichaamspijn, maagklachten of slaapproblemen. Het kan zijn dat je jouw eetlust verliest of dat je meer eet dan normaal. Chronische stress kan reeds bestaande gezondheidsproblemen verergeren en kan het gebruik van alcohol, tabak en andere middelen doen toenemen.

Wat is de oorzaak van stress?

Veel verschillende situaties kunnen stress veroorzaken. Een hoge werkdruk is een vrij bekend voorbeeld, maar ook ziekte of overlijden van een naaste kan voor veel stress zorgen. Toch is niet iedereen even gevoelig voor stress. Dit heeft te maken met de balans tussen de draagkracht die je hebt en de draaglast die je te verduren krijgt. Als je een hoge draagkracht hebt, kun je meer of grotere stressvolle situaties aan dan iemand die een lage draagkracht heeft.

Waarom ben ik altijd gestresseerd en angstig?

Veel mensen hebben tegenwoordig het gevoel dat ze voortdurend worstelen met stress en angst. De obsessie van de samenleving met productiviteit, de gestage stroom digitale informatie die we consumeren, de steeds sedentaire levensstijl en gevoelens van overweldiging kunnen bijdragen aan de stress die zo velen voelen.

Hoe kan lichaamsgerichte therapie je helpen?

Heb je last van aanhoudende stress, dan kan lichaamsgerichte therapie en lichaamswerk jou helpen:

1. Lichaamsgerichte therapie

Lichaamsgerichte (psycho)therapie gaat ervan uit dat lichaam en geest één zijn. Lichamelijke en geestelijke gezondheid zijn niet gescheiden. Onze psychologische toestanden, emoties, trauma’s en stress worden niet alleen door de geest ervaren, maar worden ook gevoeld en vastgehouden in het lichaam. Ze komen tot uiting in onze houding, ademhalingspatronen, spierspanning enz.

Praten is een belangrijk deel van therapie en kan inzicht geven. Het begrijpen van stresssymptomen is echter vaak niet voldoende om deze te doen verdwijnen.  Het is ook belangrijk om te leren luisteren naar jouw lichaam, waardoor je je meer bewust zal worden van de signalen van stress. Hierdoor zal je ook in de toekomst beter met stress omgaan, waardoor klachten worden voorkomen.

Bij burn-out, stress en overspannenheid ga je voorbij aan de signalen van je lichaam, je gaat maar door.  Hierdoor geraakt jouw lichaam uitgeput, je hebt geen energie meer.  Lichaamsgerichte therapie werkt onder andere met verschillende massages, die het natuurlijk vermogen van het lichaam stimuleren en activeren om stress te reguleren, de vastgezette energie kan weer stromen.  De massage heeft een positief effect op spieren, bindweefsel, organen, hormoonstelsel en het zenuwstelsel.  Ook psychisch is het helend, het wordt als troostend, verzachtend en ontspannend ervaren. 

Kies je voor dit traject dan gaan we samen in de diepte onderzoeken waar jouw stressklachten vandaan komen, hoe die aanvoelen in het lichaam en wat je kan doen om de stress te ontladen en in de toekomst te voorkomen.

2. Amanae Emotional Release Bodywork

Amanae gaat ervan uit dat het blijvend onderdrukken van emoties zorgt voor stress in het lichaam en dit kan leiden tot psychische en fysieke pijn.

Amanae is een effectieve en bijzondere vorm van emotioneel en energetisch lichaamswerk, die spanningen en geblokkeerde emoties (energie) in het lichaam los maakt en je hart opent.  Het is een aanvulling op therapieën die voornamelijk met het denken werken.  Er wordt niet zozeer gezocht naar oorzaken en verklaringen van wat naar boven komt.  Veel meer gaat de aandacht naar het activeren van de ongevoelde emoties, waardoor ‘oude bagage’ kan gevoeld en losgelaten worden.  Hierdoor komt er ruimte en rust.

Er wordt gebruik gemaakt van druk- en bewegingstechnieken op het lichaam. Vastzittende energie in fysieke en psychische blokkades wordt weer in beweging gebracht. Daardoor kan ontlading en loslaten plaatsvinden. Naarmate de energie wordt vrijgegeven, kan het lichaam zijn eigen balans terug vinden en geeft jou de mogelijkheid om gemakkelijker in jouw lichaam te leven en je vrijer uit te drukken.

Wil je meer leven vanuit verbinding met jouw lichaam, voelen wat er in jou leeft, zonder meteen te zoeken naar verklaringen of oplossingen, dan kan Amanae helpen om energie of emoties die vastzitten, vrij te maken zodat jouw energie weer kan stromen.  Hierdoor ontstaat ruimte en rust.

3. Zorgmassage

Tijdens moeilijke periodes ervaren veel mensen stress waardoor het lichaam ontregeld raakt. Als het lichaam rust ervaart, worden deze stressmechanismen doorbroken.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat zorgmassage angst en stress kan verminderen bij mensen met kanker. Op een meer objectief niveau lijkt massage ook de cortisolspiegel te verlagen, waarbij deze vermindering van stresshormonen mogelijk ook andere fysieke voordelen heeft (met name verbetering van veel voorkomende symptomen en bijwerkingen van de behandeling van kanker zoals pijn, vermoeidheid, misselijkheid, depressie, stemmingsstoornissen).

Iedereen kan echter baat hebben bij een zorgmassage. De zachte en veilige massages zijn oorspronkelijk ontwikkeld voor kankerpatiënten maar ze zijn ook geschikt bij veel andere ziektebeelden, met name:

Lichamelijke aandoeningen: neurologische aandoeningen (zoals MS, ALS, beroerte, migraine/hoofdpijn, ADHD, restless legs, dementie), fibromyalgie, spierdystrofie, vermoeidheid (CVS), chronische pijn, auto-immuunziekten, Orthopedische aandoeningen (zoals gewrichtsklachten, RSI, rugklachten, enz),  hart- en vaatziekten, longaandoening (zoals COPD, astma, enz),  inwendige aandoeningen (zoals de morbus Crohn, diabetes, enz.).

Psychische aandoeningen: depressie, burn-out, neerslachtigheid, angsten/fobieën, hyperventilatie, enz.

Een zorgmassage is ook heel geschikt voor kinderen en voor ouderen bij wie de nood aan aanraking vaak essentieel aanwezig is.

Heb je interesse in een sessie lichaamsgerichte therapie, Amanae Emotional Release Bodywork of zorgmassage? Neem dan contact met mij op. 

Andere recente blogs

Amanae Transformational Bodywork

Amanae Transformational Bodywork

Een stukje geschiedenis…Amanae werd meer dan 30 jaar geleden opgericht door Christine Day.  Christine, geboren en getogen in Australië, beleefde een traumatische jeugd. In 1986, na een diagnose van vergevorderde systemische lupus, en nadat haar was verteld dat ze nog...

Zorgmassage, een zachte massage voor een diepe ontspanning

Zorgmassage, een zachte massage voor een diepe ontspanning

In 2018, nadat ik afstudeerde bij de vzw Zorgmassage, ben ik als vrijwilliger gestart op de dienst oncologie van een ziekenhuis in de regio Antwerpen. Ik was ervan overtuigd dat ik zwaar zieke en kwetsbare mensen iets te bieden had maar had nooit durven denken dat dit...

Psychoperistaltiek

Psychoperistaltiek

In mijn zoektocht naar meer verdieping in lichaamswerk ontdekte ik de biodynamische (psycho)therapie. Eind 2018 nam ik deel aan een weekend in Amsterdam waarbij het Nederlands Instituut voor Biodynamische Psychologie (NIB) de 4-jarige opleiding voorstelde. Ik was...