Kathy Haerden

praktijk voor lichaamsgerichte therapie

Kathy Haerden

praktijk voor lichaamsgerichte therapie

Lichaamsgerichte therapie

Een praktijk in Antwerpen
Ontdek deze werkvorm

Lichaamsgerichte therapie

Een praktijk in Antwerpen
Ontdek deze werkvorm

Waarom lichaamsgerichte therapie?

Lichaamsgerichte therapie… Omdat woorden niet altijd genoeg zijn.

Het lichaam heeft een eigen wijsheid. Wat heeft jouw lijf jou te vertellen wat in jouw hoofd nog niet of niet meer duidelijk is?

We gaan ervan uit dat er meer is dan het denken over problemen waar je tegenaan loopt. Het is goed om na te denken over mogelijke oplossingen maar je komt er niet altijd zo uit.  Achter het verhaal zit vaak een diepe geraaktheid of trauma die soms te pijnlijk is om erbij te kunnen komen. Het lichaam heeft veel ervaringen opgeslagen. Als je die ervaringen aanspreekt, komt je lichaam ook met oplossingen. In een volledig ontspannen toestand is het lichaam in staat om zowel psychische als fysieke spanningen te verwerken en op te lossen.

Telkens als emotionele uitingen en spontaniteit geremd worden (niet schreeuwen, niet huilen, niet opgewonden raken) sluiten we af van onze levendigheid, onze verbinding met onze biologische pulsatie. Omdat er niet voldoende ontladen wordt, ontstaat een spanning die vaak in een chronisch patroon valt. Conflicten en angsten brengen innerlijke spanningen teweeg, die op hun beurt het proces van zelfregulatie verhinderen. Hierdoor kan er een vicieuze cirkel ontstaan.

Vanuit het biodynamisch oogpunt zijn de functies van geest, lichaam en ziel volledig met elkaar verweven.

Alles wat in ons gebeurt en wat we doen zijn bewegingen van onze levenskracht. En die zijn plezierig wanneer ze vrij kunnen stromen. Dat spanningen ontstaan is logisch, want het is de interactie tussen jou en je omgeving. Maar wanneer de stresssituatie voorbij is, moeten we onze interne rust weer kunnen herstellen.

Als we de emoties niet kunnen voltooien, blijven we met spanningsresten zitten. In deze therapievorm, lichaamsgerichte therapie, gaan we aan de hand van jouw verhaal en klachten ook kijken of en waar zich de spanningen hebben vastgezet in jouw lichaam. Door middel van massage maken we deze spanningen los, waardoor je jezelf niet alleen beter in je hoofd voelt, maar in je gehele lichaam.

Voor wie?

Als praten over jouw problemen onvoldoende helpt of je klachten hebt van stress, spanningen, angst, vermoeidheid, onzekerheid, somberheid, lusteloosheid, eenzaamheid, negatief zelfbeeld, een burn-out, een depressie, trauma of negatieve gevoelens die alsmaar terug blijven komen of lichamelijke klachten zonder medische oorzaak.

Misschien verlang je om gewoon dichter bij jezelf te komen en in je kracht te staan, in dieper contact te zijn met jouw lichaams(wijsheid), meer bewustzijn te ontwikkelen tot jezelf en in relatie met de wereld.

Kathy Haerden lichaamsgerichte therapie | amanae antwerpen

Wat kan je verwachten van lichaamsgerichte therapie?

In de lichaamsgerichte therapie wordt gebruik gemaakt van gesprek, oefeningen en massages. De therapeut gaat met je in gesprek om onderliggende spanningen / belastende patronen te achterhalen. Oefeningen kunnen je inzicht geven in waar zich de blokkades bevinden in je lichaam en hoe je deze weer kunt laten stromen. Het kan helpen om je ingehouden emoties tot expressie te brengen.

Met behulp van verschillende soorten massagetechnieken kan je lichaam de opgebouwde spanning weer loslaten. Daardoor kunnen de verlangens die daarachter zitten worden geuit en gehonoreerd. Je levensenergie kan weer volop stromen en je komt weer in jouw innerlijke kracht te staan.  Tijdens de massage kunt u naar wens geheel of gedeeltelijk gekleed zijn. Comfort staat voorop en privacy is gedurende de hele sessie gewaarborgd.

Andere werkvormen zijn: lichaamsbewustwordingsoefeningen, werken met deelpersoonlijkheden, systemisch werken, tekenen, levensverhalen schrijven, dans, geleide fantasie, ontspanningsmeditaties en oefeningen die een vrijere ademhaling uitnodigen.

Elke sessie wordt gekeken naar wat er dán nodig is, de therapie volgt jouw proces.

De lichaamsgerichte therapeutische benadering is inherent koesterend en ondersteunend en nodigt uit om te verbinden en uit te drukken wie je werkelijk bent.

Historiek

Biodynamische therapie is een lichaamsgerichte therapie.  Dat wil zeggen dat de psychische gesteldheid van de cliënt benaderd wordt via het lichaam.  Biodynamische therapie is gebaseerd op de biodynamische psychologie. Deze is in de jaren 60 ontwikkeld door Gerda Boyesen, de Noorse psychologe en fysiotherapeute, vanuit het gedachtegoed van Wilhelm Reich en Carl Jung. Zij ontwikkelde haar observaties tot een psychotherapeutisch model, waarbij ze enkele innovatieve bijdragen introduceerde, zoals de rol van de darmen bij het verwerken van emoties.  

Kathy Haerden | lichaamsgerichte therapie Antwerpen

Proefondervindelijk kwam zij tot het inzicht dat de darmen niet alleen tot taak hebben om voedsel te verteren, maar ook om spanningsresten af te voeren. Haar ontdekking dat stress ook via de darmperistaltiek gereguleerd wordt, wordt de laatste jaren door wetenschappelijk onderzoek (o.a. naar ‘het tweede brein’ ) steeds meer bevestigd.  In de biodynamische therapie wordt dan ook gewerkt met een stethoscoop, waardoor de buikgeluiden hoorbaar zijn voor cliënt en therapeut. 

Deze therapievorm heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een internationale stroming binnen de lichaamsgeoriënteerde psychotherapie. Biodynamische psychologie is erkend op Europees niveau door de EABP.

Tarief